Manuele lymfedrainage

Wat is lymfevocht?
Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Het lymfesysteem is belangrijk voor de afweerfunctie van het lichaam, de afvoer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel.

Wat doet manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren. In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat manuele lymfedrainage uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.

Toepassingsmogelijkheden

Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid, chronische infecties, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, huidproblemen. Naast een positieve beinvloeding van de hierboven beschreven symptonen is MLD een prima behandelmethode voor en na operaties bij kneuzingen en bij behandeling van littekens. MLD kan ook helpen ter verbetering bij huidverslapping en het direct daaronder liggende weefsel ten gevolge van bijvoorbeeld een vermageringskuur. Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympaticus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten op doen.

De behandeling

Aangezien lymfe een langzaam stromende vloeistof is, zal een MLD behandeling met een zekere regelmaat plaats moeten vinden. Een MLD behandeling duurt 30 tot 60 minuten. Het komt regelmatig voor dat clienten tijdens de behandeling -bijna- in slaap vallen ten gevolge van het rustgevende en ontspannende effect van MLD.

Zie kosten: onder tarieven, massages.